Bugun...



Apple, neden iPhone'un fiyatını ABD ve Çin'de hariç artırdı

Apple 14 serisi iPhone, teknoloji şirketi güçlü ABD doları ve döviz dalgalanmalarının etkisiyle uğraşırken birçok uluslararası alıcı için bir fiyat artışıyla geldi.

facebook-paylas
Tarih: 08-11-2022 11:15

Apple, neden iPhone'un fiyatını ABD ve Çin'de hariç artırdı

  • Apple 14 serisi iPhone, teknoloji şirketi güçlü ABD doları ve döviz dalgalanmalarının etkisiyle uğraşırken birçok uluslararası alıcı için bir fiyat artışıyla geldi.
  • Apple CEO'su Tim Cook, şirketin geçen çeyrekte yaklaşık 600 baz puanlık döviz dalgalanmasıyla karşı karşıya kaldığını ve güçlü dolar olmasaydı çift haneli gelir artışı elde edeceği bir çeyrekte karşı karşıya kaldığını söyledi.
  • Apple'ın döviz dalgalanmaları nedeniyle bazı ülkelerde fiyatlarını ayarlaması için bir öncelik var ve P&G'den Coca-Cola'ya kadar birçok tüketici şirketi, güçlü doların kazançları vurması ve tüketicinin zayıflama belirtileri göstermesi nedeniyle zorlu fiyatlandırma kararlarından bahsediyor.

Apple
14 serisi modelleri olan en yeni iPhone'lar, diğer özelliklerin ve güncellemelerin yanı sıra daha iyi ekranlar, kameralar ve uydu mesajlaşma ile birlikte gelir. Ancak nerede yaşadığınıza bağlı olarak, daha yüksek bir fiyat etiketi ile gelebilirler.

Bazı analistler, devam eden tedarik zinciri zorlukları ve enflasyon nedeniyle Apple'ın en son iPhone'larının fiyatını artırabileceğini tahmin etse de, ABD ve Çin'deki potansiyel alıcılar, 13 serisi modellere kıyasla herhangi bir artış görmedi.

Ancak İngiltere, Japonya, Almanya ve Avustralya gibi pazarlardaki tüketiciler için en yeni modeller de önemli fiyat artışlarıyla geldi.

Örneğin, temel iPhone 14 modeli ABD'de 799 dolardan başlıyor; bu, şirketin geçen yıl piyasaya çıktığında iPhone 13 için aldığı fiyatla aynı.

Birleşik Krallık'ta, temel iPhone 14'ün fiyatı 849 £ veya kabaca 975 $'dır. Temel iPhone 13, 70 £ veya kabaca 80 $ artışla 779 £ olarak fiyatlandırıldı.

Bu fiyat farkı yalnızca daha gelişmiş modellerle artar. Örneğin, Birleşik Krallık'taki iPhone 14 Pro Max, geçen yılki modele göre 150 £ daha pahalı.

Apple'ın bu pazarlarda telefon fiyatlarını artırma adımını atmasının nedeni, dövizdeki dalgalanmalarla ilgili.

Apple CFO'su Luca Maestri, şirketin geçen hafta analistlerle yaptığı dördüncü çeyrek kazanç görüşmesinde, "Aslında dünyadaki her para birimi dolar karşısında zayıfladı" dedi. “Güçlü dolar birçok alanda işleri zorlaştırıyor. Açıkçası, gelişmekte olan piyasalardaki fiyatlandırmamız bunu zorlaştırıyor ve bu gelirin tekrar dolara çevrilmesi etkileniyor.”

Apple, gelirinin çeyrekte %8 artarak 90.15 milyar dolara çıktığını bildirirken, Apple CEO'su Tim Cook geçen hafta CNBC'ye, güçlü dolar olmasaydı şirketin "çift haneli" büyüyeceğini söyledi.

Cook, CNBC'den Steve Kovach'a, "Döviz rüzgarları çeyrek için 600 baz puanın üzerindeydi" dedi. "Yani anlamlıydı. Döviz dalgalanmaları olmasaydı çift haneli büyüyecektik.”

Maestri, döviz kurunun “sonuçlarımızı hem gelir hem de brüt kar marjını etkileyen çok önemli bir faktör” olduğunu söyledi. Apple, “dünya çapında mümkün olduğunca çok yerde” döviz risklerine karşı koruma sağlıyor, ancak şirketin yeni sözleşmeler almaya devam etmesi gerektiğinden bu tür korumalar azalmaya başlıyor.

Ancak Maestri, Apple'ın yeni ürünler piyasaya sürdüğünde döviz ortamını da incelediğini ve bunun en son fiyat artışlarına yol açtığını söyledi.

"Örneğin, bazı durumlarda, uluslararası pazarlardaki müşteriler... yeni ürünleri piyasaya sürdüğümüzde, örneğin ABD'li müşterilerin görmediği bir şey olan bazı fiyat artışları gördüler" dedi. "Ve ne yazık ki şu anda güçlü dolarla içinde bulunduğumuz durum bu."

ABD dolarına karşı son döviz dalgalanmaları bazı uluslararası alıcıların bir iPhone için daha fazla ödeme yapmasına neden olurken, Apple'ın bunun yerine bu maliyetleri üstlendiği durumlar oldu.

2019'da ABD doları diğer para birimlerine kıyasla değer kazandığında, Apple bazı pazarlarda yabancı fiyatları ayarladı ve onları bir yıl önceki yerel para birimleriyle aynı veya yakına sıfırladı.

Ancak Apple'ın bunu yapmasının nedeni, fiyat artışının bir sonucu olarak satışların düşmesiydi. Örneğin, 2019'da yerel liranın dolar karşısında %33 değer kaybettiği Türkiye'de Apple'ın satışları 700 milyon dolar düştü.

Cook, o zamanlar Reuters'e verdiği demeçte, "Bu bölgelerdeki satışlara yardımcı olma umuduyla, bir yıl önce yerel fiyatlarımızla orantılı olarak [iPhone fiyatlarına] geri dönmeye karar verdik" dedi.

Ancak 2022'de Apple, bu pazarlarda talepte herhangi bir düşüş görmediğini söylüyor. Maestri, Hindistan, Endonezya, Meksika, Vietnam ve diğer ülkelerde kendi rapor edilen para birimlerinde bile çift haneli büyüme kaydettiğini kaydetti.

Maestri, "Bu pazarların yerel para biriminde nasıl performans gösterdiğine bakmamız bizim için önemli çünkü bu bize, ürünlerimize müşterinin tepkisi, ekosistemimizle olan etkileşimi ve genel olarak markanın gücü hakkında gerçekten iyi bir fikir veriyor" dedi. kazanç çağrısında. "Ve bu bağlamda, dünya çapında birçok pazarda kaydettiğimiz ilerleme konusunda kendimizi çok iyi hissettiğimizi söylemeliyim."

ABD doları da altı ay içinde Çin yuanı karşısında istikrarlı bir şekilde yükseldi, ancak ülkede yeni Apple iPhone'lara olan talebin zayıflayabileceğine dair bazı işaretler var. Maestri, Apple'ın Greater China'da Eylül çeyreği rekorları gördüğünü söylerken, Jeffries'in yakın tarihli bir raporu, dört yeni iPhone 14 modelinin Çin'deki satışlarının ilk 38 gün boyunca iPhone 13 modellerine kıyasla %28 düştüğünü söyledi. aynı zaman dilimi.

14 ve 13 serisi arasındaki temel iPhone modelinin fiyatlarının diğer bazı karşılaştırmaları:

Avustralya:

iPhone 13: 1.349 Avustralya doları

iPhone 14: 1.399 Avustralya doları

Japonya:

iPhone 13: 98.800 Japon Yeni
iPhone 14: 119.800 Japon Yeni

Almanya:

iPhone 13: 899 Euro
iPhone 14: 999 Euro

Güçlü doların etkisini hisseden şirketler
Apple, döviz dalgalanmalarının iş ve fiyatlandırma kararları üzerindeki etkisini kabul eden tek şirket değil.

McDonald's
 para biriminin gelirini 7 yüzde puanı aşağı çektiğini ve satışlardaki yıllık %5 düşüşe karşılık geldiğini bildirdi - bu, kur etkisi olmasaydı %2 artacaktı. Satışlarının %60'ı ABD dışından gelen CFO Ian Borden, şirketin geçen hafta yaptığı kazanç çağrısında, "Açıkçası, bu satışları daha az ABD dolarına çeviriyoruz" dedi.

P&G'de
, para birimi vuruşu büyümeye devam ediyor. Tüketici ürünleri şirketi, önceki iki çeyreğin her birinde %3 ve %4 olumsuz kur etkilerini izleyen “olumsuz döviz” nedeniyle net satışlarda %6 düşüş bildirdi. Şirket, CFO Andre Schulten'in geçen hafta şirketin kazanç çağrısında "Döviz bize karşı güçlü hareketini sürdürdü" demesiyle, bu yıl döviz kuru etkisi tahminini 1,3 milyar dolara yükseltmek zorunda kaldı.

Coca-Cola'nın CEO'su James Quincey
Kazancının yaklaşık %80'ini ABD dışından elde eden Dolar, doların bu yıl tek haneli yüksek bir ters rüzgar olduğunu söyledi. Quincey, geçen hafta CNBC'nin "Squawk on the Street" programında, "Önümüzdeki yıl büyük bir ters rüzgar olması muhtemel" dedi.

Coca-Cola, Apple gibi, dövizdeki dalgalanmaların bir kısmını fiyatları artırarak dengelemeye çalıştı, bu, ABD doları çok az düşüş belirtisi gösterdiği için yapmaya devam etmeyi beklediğini söyledi. Quincey, "Fiyatlandırmanın bu yıl olanlara ek olarak gelecek yıl normalin üzerinde olmasını bekliyoruz" dedi.

Şimdiye kadar Coca-Cola, yüksek fiyatların bir sonucu olarak talebin düştüğünü bildirmedi, ancak Quincey ufukta bazı potansiyel tüketici endişeleri olduğunu söyledi.

“Tüketicilerimizin bir durgunlukta yapacakları geleneksel bir şekilde yanıt vermeye başladıklarını görüyoruz; Quincey, isteğe bağlı ve yüksek biletli isteğe bağlı ürünleri geciktirmek ve belki de daha özel etiket veya indirimli dolar kanallarına gitmek" dedi ve "piyasadaki satın alma gücünün azalmasının bazı etkilerine" dikkat çekti.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İLETİŞİM HABERLERİ Haberleri

YUKARI YUKARI