Bugun...



Büyükşehir Akıllı Kent Sistemiyle Yönetiliyor


facebook-paylas
Tarih: 08-01-2014 23:27

Büyükşehir Akıllı Kent Sistemiyle Yönetiliyor


Büyükşehir Akıllı Kent Sistemiyle Yönetiliyor

Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in öncülüğünde hayata geçirilen “Akıllı” projelerle Başkentliler, daha kaliteli, daha sürekli, daha çevreci ve daha verimli hizmet alıyor.
“Dünyada sosyal medyayı en iyi kullanan yerel yönetici” ödülünü iki kez üst üste alan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Hizmet üretirken, Dünya çapındaki bilişime ve teknolojiye dayalı tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Biz her zaman ‘Akıllı projeler’ tasarlıyor, teknolojik gelişmelere paralel yöntemlerle hayata geçiriyoruz.  Vergi tahsilatlarından tanıtıma, ulaşımdan İtfaiye hizmetlerine, halkla ilişkilerden su hizmetlerine kadar her konuda günü yakalayan sistemlerle hareket ediyoruz” diye konuştu.
Başkentlileri yönetimde daha da katılımcı yapan sosyal medya olanaklarını en iyi kullanan belediye olduklarını belirten Başkan Gökçek, şunları söyledi:
“İnternet üzerinden hizmete sunduğumuz pek çok proje ya da kent otomasyon sistemleri ile hizmeti mesai saatlerinden çıkarıp, 7 gün 24 saate yayıyor, şeffaflığı arttırıyor, evrak yoğunluğunu azaltıyoruz. Başkentliler kent gündemini daha rahat takip ediyor, dileklerini, şikayetlerini pek çok kanaldan rahatlıkla ulaştırabiliyor, anında geri dönüş alabiliyorlar. Durakta beklemeye son veren EGO Cep’te uygulamasından ASKİ’nin SCADA sistemine, internet sitemizdeki ihale duyurularından 360 derece kent turlarına, Mavi Masa’dan e-tahsilat uygulamalarına kadar pek çok hizmetle ‘Akıllı’ bir kentte yaşıyor, ‘Akıllı’ Ankaramızla gurur duyuyoruz.”
“AKILLI” YÖNETİM
Büyükşehir Belediyesi’nin, “Akıllı Kent” kriterlerinin önceliğinde yer alan “e-tahsilat” uygulaması ile vergi, harç gibi ödemeler zahmetsizce gerçekleştirilebiliyor. Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda beyan bilgileri, borç bilgileri, sicil bilgileri ve tahsilat bilgileri sorgulamasına imkan tanıyan e-devlet sistemi içerisinde de yer alıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesi ise renkli ve dinamik tasarımı ile hem kent yaşamı hem de yerel yönetime ilişkin pek çok konuda merak edilenlere cevap oluyor. Sitedeki e-Ankara linkinden hem akıllı telefonlarda kullanılabilecek uygulamalara hem de en çok ziyaret edilen faydalı bölümlere kolaylıkla ulaşılabiliyor. İnternet sitesindeki “Büyükşehir Bugün Ne Yapıyor” linki merkez, ilçe ve mahallelerde her gün, nokta nokta gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verirken, ihale duyuruları şeffaflığı artırıyor. Sitenin en çok tıklanan bölümleri ise “Nöbetçi Eczaneler” ve “Hal Balık Fiyatları” olarak dikkat çekiyor.
İnternet sitesinde Ankara’nın turistik tanıtımına yönelik uygulamalar da yer alıyor. 360 derece kent turları, İngilizce tanıtım bölümü, konserler ve etkinliklerin yer aldığı bölümler ile fotoğraflar büyük ilgi görüyor.
“Mezarlık Bilgisayar Sistemi” (MEBİS) de vatandaşlara mezarlıklarda kılavuz oluyor. İnternet sitesinin yanı sıra Karşıyaka, Cebeci ve Sincan mezarlıklarının girişlerine yerleştirilen Kiosk’lar sayesinde vatandaşlar, yakınlarının bulunduğu mezar yerini ve en kısa yol haritasını çıktı olarak alabiliyor.
ULAŞIMDA AKILLI PROJELER
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te ulaşımı daha konforlu, güvenli ve hızlı hale getirebilmek için pek çok “akıllı” çözüm sunuyor. EGO Cepte uygulaması ile Türkiye’de bir ilke imza atan ve “durakta beklemeye son veren” EGO Genel Müdürlüğü, otobüsün durağa ne zaman yanaşacağını bildiren uygulamayı ALO 153, EGO SMS ve Sesli Mesaj hizmetleri ile de yaygınlaştırıyor.
EGO’nun internet sitesinden ulaşılabilen Trafik yoğunluğu haritası sayesinde Ankara il sınırı içerisindeki trafik rahatlıkla görülebilirken, şu anda sayısı 13 olan kamera yayını ile de anlık durum izlenebiliyor.
Başkentlilerin bir kere alıp ömrünün sonuna kadar, istediği miktarda para yükleyerek kullanabileceği Akıllı Ankarakartları çok yakında hizmete sunmaya hazırlanan EGO, “Akıllı Durak, Araç İçi Yolcu Bilgilendirme ve Kamera Sistemleri” ile de toplu taşıma sistemlerini daha akılcı, daha güvenli ve daha hızlı hale getirme yolunda ilerliyor.
Ulaşımın hızlı seçeneği Metro ve Ankaray ile şehirlerarası yolculuğun kavşağı AŞTİ’de güvenlik ise teknolojik gelişmelere paralel olarak dizayn edilen en son kamera sistemleri ile gece gündüz kontrol altında tutuluyor.
SUDA AKILLI HİZMET
Su hizmetinde de akılcı çözümler sunan Büyükşehir Belediyesi, bünyesindeki ASKİ’nin teknolojiyi takip eden çalışmaları ile Başkentlilerin internet üzerinden online olarak, 7 gün 24 saat abonelik işlemelerini, fatura tahsilatını ve arıza bildirimlerini yapmalarını sağlıyor. Kentin merkezi noktalarındaki 57 adet ASKİMATİK ile de ön ödemeli su dolumu yapılabiliyor. ASKİ, meraklıları için de barajlardaki anlık su durumu ve günlük faaliyet raporunu internet üzerinden yayınlıyor.
İçme suyunun kalitesini her daim kontrol altında tutan ASKİ, farklı noktalardan alınan numuneleri son teknoloji ile donatılmış laboratuarlarda her gün fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik analizlerden geçiriyor.
ASKİ’nin bir başka “akıllı hizmeti” ise “Yönetsel Denetim ve Veri Elde Etme Sistemi” (SCADA)… Bu sisteme bağlı 108 su deposu, 60 pompa istasyonu, 13 ölçüm noktası, tek bir merkezden elektronik olarak sürekli gözlenerek, su kaçakları ve şebeke arızaları anında tespit edilerek, soruna hızlı bir şekilde müdahale ediliyor.
“AKILLI DÖNÜŞÜM”
Akıllı kent olabilmenin en önemli kriterlerinden bir diğeri ise hizmette çevreci yaklaşımlar. Büyükşehir Belediyesi bu alanda yaptığı çalışmalar ile de Türkiye’ye öncülük ediyor.
Dünyanın en büyük doğalgazlı filosu ile doğaya egzoz gazı salınımını büyük oranda azaltan Büyükşehir Belediyesi, Mamak Çöplüğünde başarıyla uygulanan “Ankara Katı Atık Projesi” ve “Endüstri Parkı” ile de büyük takdir topluyor.
 HALKLA “AKILLI” İLİŞKİLER
Ankara Büyükşehir Belediyesi, ALO 153 Mavi Masa’nın yanı sıra sosyal medyadaki aktif çalışmaları ile de yönetimdeki vatandaş katılımcılığını en üst düzeyde tutuyor.
“Dünyanın sosyal medyayı en iyi kullanan belediye başkanı” ödülünü iki kez almaya hak kazanan Başkan Gökçek’in öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında, Başkentliler her türlü dilek, talep ve şikayetlerini anında Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ileterek, yanıt alabiliyor.
ALO 153 Mavi Masa’ya birebir görüşmenin yanı sıra internet, telefon ve SMS yoluyla da ulaşabilen Başkentliler, facebook ve twitter gibi yaygın kullanılan sosyal medya ağlarından da dertlerini ve görüşlerini kolaylıkla paylaşabiliyorlar.
Büyükşehir Belediyesi Görsel İletişim Merkezi’nin son teknoloji fly-camleri (insansız hava aracı), kente yukarıdan bakış imkanı sağlayarak, her birim tarafından kullanılıyor.
YANGINA “AKILLI” MÜDAHALE
Dünya standartlarındaki teknik donanımı ve en üst düzeydeki vazife bilinci ile görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan İtfaiye Dairesi Başkanlığı da çalışmalarını son teknolojik donanım ile yürütüyor. İtfaiye bünyesinde kurulan Otomatik Komuta Merkezi Sistemi ile itfaiye araçları, merkezden çıktığı andan itibaren adım adım izleniyor. Yangına giden araçların “bulundukları yerler, izledikleri güzergahlar, hızları, ne kadar mesafe kat ettikleri, yangın mahalline intikalleri, yangına müdahale süreci” gibi tüm faaliyetleri, 3G ile Komuta Merkezi’nden 24 saat takip ediliyor.
GÖRME ENGELLİLERE AKILCI ÇÖZÜMLER
Görme engelliler için de akılcı çözümler üreten Büyükşehir, Beşevler ANKARAY İstasyonu’ndaki “Görme Engelliler Eğitim Teknoloji Merkezi”nde ömür boyu eğitim desteği imkanı sunuyor.
Merkez’de görme engellilerin sesli program sayesinde bilgisayar kullanmaları sağlanıyor. İstekleri doğrultusunda sözel ve her türlü kitap, kendi alfabeleri olan Braille Alfabesi’ne çevriliyor.
Ankaralıların Büyükşehir çalışmaları ile ilgili bilgi kaynağı Ankara Bülteni ise okurlarına QR koduyla da ulaşıyor. Başkentliler bültende yayınlanan haberlerin pek çoğunu akıllı telefonlarından görüntülü şekilde de izleyebiliyorlar. Görme engelliler ise bu uygulamayla tüm bülteni dinleyebiliyorlar.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARA
YUKARI YUKARI