Bugun...



"İnternete Sansür ve TİB’e Herhangi Bir Yetki Sözkonusu Değil"


facebook-paylas
Tarih: 16-01-2014 23:49



"İnternete Sansür ve TİB’e Herhangi Bir Yetki Sözkonusu Değil"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “İnternet kullanımına ilişkin hazırlanan yeni kişinin haklarını ve özel hayatın gizliliğini koruyan bir özelliğe sahip olup, herhangi bir sansürün de söz konusu değildir” dedi. TİB’e verilen herhangi bir yetkinin olmadığını  vurgulayan Bakan Elvan, verilerin herhangi bir devlet kurumunda saklanmayacağının da altını çizdi. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet kullanıma ilişkin yapılan düzenlemeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele için çıkarılan 5651 Sayılı Kanunun yetersiz kaldığını söyleyen Elvan, bunun için yeni düzenlemeye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Kanunun çıkarılmasına rağmen hiçbir uygulama alanı bulamadığına dikkati çeken Bakan Elvan, “Çalışmayan bir sistem var. Bu sistemin bir anlamda rehabilite edilmesi gerekiyordu. Bu çalışmalar yeni başlatılmadı. Aşağı yukarı 1 yıl öncesinden başlamış olan bir çalışma. Hatta bunu Gezi veya son olaylarla ilişkilendirmeye çalıştılar. Kesinlikle alakası yok. Bu olaylar aşağı yukarı 1 yıl öncesinden başlamış çalışmalar daha doğrusu özellikle 5651 Sayılı Yasanın bu işlemeyen maddelerinin işlevsel hale getirilmesine yönelik yapılan çalışmalardır.” dedi. 
İnternet Sitesinin Kapatılması Sözkonusu Değil
Yeni düzenlemede herhangi bir sansürün söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Elvan, “Yeni uygulama kişisel hakların ve özel hayatın gizliliğinin korunmasını amaçlıyor. Özel hayatın ihlal edilmesi durumunda veya bu hakkınızı çiğneyen herhangi bir yazı, fotoğraf ve görüntü söz konusu olduğu zaman bu yeni düzenlemeyle yine erişim ve içerik sağlayıcısına başvuruyorsunuz. Aynı anda iki gün beklemeden mahkemeye de başvuruyorsunuz. Mahkeme hiçbir duruşma yapmadan 24 saat içerisinde sizinle ilgili kararı vermek zorunda. Yargı yayının kaldırılmasını isterse karar doğrudan şu anda yasayla kuracağımız Erişim Sağlayıcıları Birliğine gidecek. Tüm erişim sağlayıcıları bu Birliğin üyesi olacak. Erişim Sağlayıcıları Birliğine gidecek ve bu karar 4 saat içerisinde Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından tüm erişim sağlayıcılarına bildirilecek ve uygulamaya geçecek. Dolayısıyla, kişilik haklarına yönelik bir hafta bekleme yerine, mahkeme kararıyla siz 28 saat içerisinde o yayını engelleme imkanına kavuşmuş oluyorsunuz. Daha önceki sistemde içeriğin çıkarılması söz konusuydu, ama bu sistemde sadece ilgili sayfaya engelleme konuluyor yani internet sitesini kapatma gibi bir durum söz konusu değil. Eski sistem devam etseydi internet sitesinin kapatılması gerekiyordu. Özellikle işte sansür uygulanıyor, internete sansür uygulanıyor şeklinde ifade de bulunanlara söylüyorum bunu, şu andaki mevcut düzenleme de kalsaydık mahkeme geçmişte bu yaşandı YouTube kapatılsın dendi doğru mu? Yani bu yaşandı. Şu andaki düzenlemede URL dediğimiz, sadece ilgili içeriğin bulunduğu sayfaya bir engelleme söz konusu oluyor. Geçmişte engelleme yoktu, içeriğin çıkarılması vardı. Siz içeriğin çıkarılmasını da hiçbir şekilde kontrol edemiyordunuz ve etmeniz de zaten mümkün değil.” diye konuştu.
Verilerin Hiç Biri Devlette Saklanmayacak
Bakan Elvan, özel hayatın gizliliğini ihlallerle ilgili yeni düzenlemede yer alacak çalışmaları ise şöyle anlattı: “Ailenize veya benim aileme yönelik herhangi bir illegal yol ve yöntemlerle birtakım çekim yapılmış olabilir ve bunu internet yoluyla yayınlanmış olabilir. Böyle bir durumda doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvuruyorsunuz. TİB, Erişim Sağlayıcıları Birliğine ‘Bu özel hayatın doğrudan gizliliğiyle ilgili bir hadisedir yayını engelleyin.’ diyor. Erişim Sağlayıcıları Birliği 4 saat içerisinde bunu engelliyor. Ancak mahkeme kararı 48 saat içerisinde verilmek zorunda. Yine mahkeme kararına bağlanıyor burada. Mahkeme kararı verildikten sonra erişimin engellenmesine devam dendiği anda devam edilecek, devam edilmesin dendiği anda da açılacak. Tamamıyla tüm olaylarda mahkeme kararıyla ilişkilendirme söz konusu. Yani burada herhangi bir sansür söz konusu değil, bizatihi kişi haklarını koruyan bir düzenleme bu. Birincisi; bu verilerin hiçbirisi devlette saklanmayacak, çok açık söylüyorum, hiçbirisi. Bunlar erişim ve içerik sağlayıcılarda bulunacak. Ne bulunacak? Bir IP numarası, iki ne kadarlık bir süre konuşmuş olduğu, hangi tarihte olduğu, bunlar bulanacak. Bunun dışında içerikle ilgili, o sizin konuşmanız olabilir, girmiş olduğunuz sitelerin detayları olabilir, bunlarla ilgili, içerikle ilgili herhangi bir husus olmayacak. Bunları 1 yıldan 2 yıla kadar saklamak zorunluluğu getiriliyor. Çünkü Avrupa Birliği direktifi de bunu öngörüyor. Biz tamamıyla burada Avrupa Birliği’nde öngörülen direktifi aldık ve buraya koyduk. Trafik bilgileri ilgili yer sağlayıcılarda saklanacak. Herhangi bir mahkeme kararı söz konusu ise, TİB bu Yer Sağlayıcıları Birliğinden o trafik bilgilerini isteyecek ve mahkemeye verecek; hadise bundan ibarettir. İçerik kesinlikle bilinmeyecek, sadece trafik bilgileri yer alacak, bu da tüm dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki uygulanan bir sistem.”
“Avrupa Komisyonunun benimsediği genel bir çerçeve var. Gerçek hayatta suç olan her husus, internet ortamında da suçtur. Eğer gerçek hayatta suçsa, internet ortamında da bu suç olarak niteleniyor. Kişisel hakların ihlali, hakaret vesaire gibi birtakım hususlar. İkinci alan da, zararlı içerik bölümü, katalog suçlar dediğimiz işte müstehcenliktir, fuhuştur, çocukların cinsel istismarıdır, bu gibi konular. Biz de bu iki alan üzerine oturttuk sistemimizi.” diyen Elvan, Avrupa Birliği’ndeki uygulamalarla bizim uygulamalarımızı karşılaştırdığımızda, Avrupa Birliği’ndeki uygulamaların çok daha sert olduğunu kaydetti. 
TİB’e Verilen Herhangi Bir Yetki Yok
TİB’e herhangi bir yetkinin verilmediğinin altını çizen Elvan, özel hayatın gizliliğine yönelik herhangi bir yayını çıktığı anda TİB’in, Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bunu engelleyin şeklinde bir talebinin olacağını vurguladı. Bu engellemenin de mahkeme kararı gelinceye kadar geçerli olacağını dile getiren Elvan, “Bunun dışında TİB’in herhangi bir yetkisi söz konusu değil, burada verilen herhangi bir yetki söz konusu değil. Bizatihi mahkeme kararı neyse, bu mahkeme kararının uygulanmasını da Erişim Sağlayıcıları Birliği yapacak. Şunu da ifade edeyim: Erişim Sağlayıcıları Birliği, tüm erişim sağlayıcıları Türkiye’deki bu birliğe üye olmak zorunda. Üye olacaklar ve bu birlik uygulamayı gerçekleştirecek.” ifadelerini kullandı.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI