Bugun...



BTK`dan "İnternet Alan Adları" Adımı


facebook-paylas
Tarih: 28-12-2013 00:00

BTK`dan


BTK`dan "İnternet Alan Adları" Adımı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye`de İnternet Alan Adları konusunda harekete geçti. 10 kasım 2008 tarihinde Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlülüğe giren 5809 nolu kanun çerçevesinde görevlendirilen BTK`dan yapılan açıklamada"Kayıt Kuruluşu (KK) olabilecek adaylarla, KK olabilmek için gerekli idari ve teknik şartlar gibi hususları içeren bir toplantı yapılması planlanmakta" denildi. Toplantı BTK`nın Maltepe`deki binasında gerçekleştirilecek.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye`de İnternet Alan Adları konusunda harekete geçti. 10 kasım 2008 tarihinde Resmi Gazete`de yayınlanarak yürürlülüğe giren 5809 nolu kanun çerçevesinde görevlendirilen BTK`dan yapılan açıklamada "Kayıt Kuruluşu (KK) olabilecek adaylarla, KK olabilmek için gerekli idari ve teknik şartlar gibi hususları içeren bir toplantı yapılması planlanmakta" denildi. Toplantı BTK`nın Maltepe`deki binasında gerçekleştirilecek.
BTK`nın, düzenleme yapacağı internet alan adları ".TR" uzantılı adları kapsıyor. ".tr" uzantılı alan adları, internetin ilk günlerinden bu yana ODTÜ tarafından veriliyordu. Kanunla bu görevin Ulaştırma Bakanlığı`na (ve yönetmelikle de BTK`ya) verilmesi sonrasında ODTÜ konuyu mahkemeye taşıdı.
ODTÜ ve Nic.tr yetkilileri tarafından sürece yönelik açılan davalar ve TRABİS’in uluslararası platformda “.tr” operatörü olarak ICANN nezdinde tanınmaması (ODTÜ’den re-delegasyon işleminin gerçekleştirilmemesi) sebepleriyle BTK`nın harekete geçmesi (TRABİS’in faaliyete başlaması) mümkün olamadı.
İnternet Alan Adları Yönetimi BTK`ya Verilerek, Yeniden Yapılandırılıyor
5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 35’inci maddesi gereğince; internet alan adlarının tahsisini yapacak kurum veya kuruluşun tespiti ile alan adı yönetimine ilişkin usul ve esasları belirleme görev ve yetkileri Ulaştırma Bakanlığına verildi. Bu çerçevede 07/11/2010 tarihinde İnternet Alan Adları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu Yönetmelik ile “.tr” uzantılı internet alan adlarının tahsisine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi görevi BTK’ya verildi.
Bu yönetmelik çerçevesinde “.tr” uzantılı internet alan adı sisteminin ve buna ait merkezi veritabanının işletilmesine, rehberin oluşturulmasına, güncellenmesine ve rehberlik hizmetinin sunulmasına ve alan adı başvuru işlemlerinin gerçek zamanlı olarak yapılmasına imkân veren, tüm bu faaliyetlerin güvenli ve iş sürekliliğini sağlayacak şekilde gerçekleştirildiği sistem olan “.tr” ağ bilgi sisteminin (TRABİS) BTK tarafından kurulması öngörüldü. 
Bu çerçevede BTK ile TÜBİTAK-ULAKBİM arasında imzalanan Sözleşme hükümleri paralelinde TRABİS’in faaliyete geçebileceği ve “.tr” alan adlarına ilişkin işlemlerin yürütülebileceği bir bilişim altyapısı hazır hale getirildi.
Kaynak: TUTED







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI