Bugun...



"DHMİ, Dünya`da Örneği Az Olan Bir Kuruluş"


facebook-paylas
Tarih: 25-12-2013 00:00



"DHMİ, Dünya`da Örneği Az Olan Bir Kuruluş"

108, 109 ve 110. Dönem temel ATC kursları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal’ın katıldığı törenle başladı.


Kasım ayı içerisinde atamaları gerçekleşen 106 Stajyer hava trafik kontrolörü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nden katılan 3 kursiyer, Esenboğa Simülatör Merkezinde eğitime başladı. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı ile Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ATC Kurslarının açılış törenine katılan ve kursiyerlere seslenen Genel Müdürümüz Orhan Birdal, dünyanın en stresli ve sektörümüzün en önemli mesleklerinden biri olan Hava Trafik Kontrolörlüğü mesleğini icra etmek üzere göreve başlayan kursiyerlere, görevlerinin hayırlı olması temennisinde bulundu.


DHMİ Genel Müdürlüğü’nün  80 yıllık mazisi olan bir kuruluş olduğunu ifade eden Birdal, “Kuruluşumuzun iki ana görevi var. Bunların bir tanesi ülkedeki hava limanlarını devlet adına işletmek veya işlettirmek. Bir diğer görevimizde Türkiye hava sahasında ki hava trafiğini yönetmek. Bu iki görev aynı kuruluşta toplanmış durumda. Dünyada bizim gibi kuruluş zannediyorum iki üç tane ya var ya da yok. Bu iki hizmet birimi tüm dünyada birbirinden ayrılmış durumda. Biz beraberce bu işi yürütüyoruz” dedi.


Kursa başlayan Stajyer Hava Trafik Kontrolörlerinin uzun uğraşlardan sonra, zorlu mücadelelerden sonra bu kurumun mensubu olmaya hak kazandıklarını belirten DHMİ Genel Müdürümüz Orhan Birdal, “İnşallah kursu bitirdikten sonra önce asistan sonra da kontrolör olarak ihtisas yapmış olacaksınız. Tabii bu meslek zor ve meşakkatli bir meslek. Gecesi gündüzü olmayan, bayramı seyranı olmayan bir meslek...Herkesin tatil yaparken, bayram ederken o insanların daha huzurlu daha rahat daha güvenli bir şekilde bayram etmelerini temin etmek için çalıştığınız bir hizmet kolu. Yani doğrudan insana hizmet ediyorsunuz. Onların güvenliği için insanların bir yerden bir yere salimen seyahatini sağlamak için bu hizmeti yürüteceksiniz inşallah. Bu yönüyle yapacağınız hizmeti ulvi maksadı da olan bir hizmet olarak değerlendiriyoruz” dedi.


Emniyet Genel Müdürlüğü’nden katılan 3 personelle beraber toplam 109 kursiyerin bugün 3 dönem halinde hava trafik kontrol temel kursuna başlayacağını ifade eden Birdal, “Yaklaşık 16 ay sürecek olan kursunuz planlanan tarihe göre 22 Nisan 2015 tarihinde bitecek. Hepiniz en az 4 yıllık üniversite mezunusunuz. Burada da en az 2 yıllık bir önlisans ya da yüksek lisans eğitimi gibi bir eğitim alacaksınız. Yani 16 aya baktığınız zaman her öğrenim dönemi 8 ay olsa 2 senelik bir yükseklisans programı yapmış olacaksınız. Dolayısıyla bu sizin üniversiteden sonra ikinci bir eğitiminiz olacak. Ama bu eğitim üniversite eğitiminden biraz daha farklı. Yani yeni iş arkadaşlığı başlıyor üniversite geride kaldı. Hepinizin mezun olduğu bölümler farklı olabilir ama hepiniz birer hava trafik kontrol öğrencisisiniz” dedi.


Kendisinin de bu sıralardan geçtiğini ve 43. dönemde kurs gördüğünü belirten Birdal, “O zamanın şartlarıyla bugünün şartları arasında çok büyük fark var. Biz kendimizi şanssız hissediyoruz. O dönemde her şeyin manuel yapıldığı bir dönemden şimdi dünyanın en gelişmiş sistemlerinin kullanıldığı uygulandığı  bir ortamda derslerinizi yapacaksınız. Sizin üzerinide eğitim göreceğiniz 360 derece kule simülatörü dünyada pek az ülkede var. Yine bu şekilde radar simülatörü çok yerde yok. Bunlar gerçekten bu eğitimi daha sağlıklı alabilmeniz için, gittiğiniz yerlerde görevi yaparken neyle karşılaşacaksanız onun daha fazlasıyla burda karşılaşacaksınız” dedi.


Şimdiye kadar ATC kursunda drop olanların memur kadrosunda istihdam ettiklerini açıklayan Birdal, “Ama memur kadromuz gittikçe azalıyor. Belki sizin dönemizin de drop olan arkadaşları memur olarak istihdam edemeyeceğiz.  Kuruma hava trafik kontrolörü olarak girdiğiniz için drop olduğunuzda kurumla ilişkiniz kesilebilir. Onun için biz kurslar yönetmeliğinde de bir değişiklik yapıp bir sınav hakkı daha size vereceğiz ama sizin bu işin ciddiyetine inanarak işe dört elle sarılmanız lazım.


Kuruluşumuzun ve ülkemizin size ihtiyacı var. Yetişmiş insan gücüne ihtiyacı var. Sizleri yetiştirmek için hem bir yuva, hem bir okul hem de bir işyeri olarak DHMİ Genel Müdürlüğüne hoş geldiniz. Burada eğitim alacağınız zaman zarfında sizi eğitecek sizden büyük yine sizin gibi aynı sıralardan geçmiş bu mesleği yapmış ve halende bir fiil yapmakta olan abileriniz ablalarınız sizlere rehber olacak. Burada ki kurs hocalarınız eğitim yöneticileriniz sizlere yardımcı olacak. Kuruluşumuz sizler için her türlü kolaylığı gösterecek ve imkânı sağlayacak. Yeter ki sizler bu görevi benimseme konusunda gayret gösterin” dedi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI