Bugun...



"Yolcularımızla Empati Kurmaya Çalıştık"


facebook-paylas
Tarih: 20-01-2014 23:50



"Yolcularımızla Empati Kurmaya Çalıştık"

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Bursa Birlik Vakfı’nın haftalık sohbet toplantılarının konuğu olarak katıldığı etkinlikte “Kamuda Dönüşüm ve Kamu İşletmelerinde Verimlilik Yönetimi” başlığı altında İETT’deki değişim ve dönüşümü anlattı.
Bursa Birlik Vakfı’nın haftalık sohbet toplantılarının konuğu olan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, katılımcılara “Kamuda Dönüşüm ve Kamu İşletmelerinde Verimlilik Yönetimi” başlığı altında İETT’deki değişim ve dönüşümü anlattı. 
Bursa Birlik Vakfı Konferansı Cuma Meclisi Sohbetleri’nin bu ayki konuğu İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı oldu. Baraçlı, vakıf üyeleri, iş adamları, bürokratlar ve üniversite öğrencilerinin bir araya geldiği toplantıda “Kamuda Dönüşüm ve Kamu İşletmelerinde Verimlilik Yönetimi” konulu bir sunum yaptı. Katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenen sunumda Genel Müdür Baraçlı, kamudaki dönüşüm ve değişimi 142 yıllık köklü geçmişe sahip olan İETT örneği üzerinden anlattı. 
"Filoyu gençleştirmek için yeni bir araç alım modeli uyguladık"Konuşmasının başında İETT ve toplu ulaşım hizmetleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Baraçlı, İstanbullulara 3 bin 59’u İETT olmak üzere toplamda 6 bine yakın otobüsle toplu ulaşım hizmeti verdiklerini söyledi. İETT’nin bu hizmetleri 9 bakım onarım, 3 park ve bir de motor yenileme ünitesiyle yerine getirdiğini anlatan Baraçlı, günde 3.7 milyon yolcu taşıdıklarını ekledi. Baraçlı, İstanbulluların hayatında önemli yere sahip olan metrobüste 505 araçla 7 gün 24 saat kesintisiz ulaşım hizmeti verdiklerini ifade etti.  Daha sonra İETT’deki değişimin nasıl gerçekleştiği konusunu detaylandıran Baraçlı, işe ilk olarak filonun gençleştirilmesiyle başladıklarını, bu amaçla 1705 yeni otobüs aldıklarını anlattı. Bu otobüslerin tamamının yüzde 100 alçak tabanlı, tam erişilebilir özellikte, çevreci ve konforlu araçlar olduğunu söyleyen Baraçlı, bunun için uygulanan yeni araç alım modelinin yurt dışından ödüle layık görüldüğünü belirtti. 
"Kendimize özgü formüller ürettik" İETT’deki kurumsal dönüşüm hikayesinin 2009 yılının temmuz ayında başladığını, ilk olarak organizasyonu tanımak gerektiğini, daha sonra değişim için hazırlık ve süreçleri tanıma aşamalarının geldiğini söyleyen Baraçlı, “Teşhis aşamasında değişim için bir yeniden planlama gerekti. Bu aşamada kurumun misyon, vizyon ve ilkelerini yeniden tanımladık. Stratejik plan ve hedeflerimizi belirledik. Araç, işletme, yolcu ve maliyet kalemlerini gözden geçirdik. Yolcu memnuniyetini artırmaya yönelik adımlar attık. Bundan sonra paydaş katılımı, yönetici geliştirme ve maliyet yönetimi programları hazırladık. Kuruluşu 142 yıl öncesine dayanan köklü bir kurum olan İETT’deki değişimi yönetmek için kendimize özel formüller ürettik. Bunları yaparken de 4D dengeleyici, denetleyici, düzenleyici, danışman, 4E enerji, ekonomi, etkinlik, ekoloji ve 4S sınırlar, standartlar, sorumluluklar, sürdürülebilirlik türünden formüllerden yararlandık. Kamunun kıt kaynaklarıyla maksimum memnuniyete ulaşmayı hedefledik.” şeklinde konuştu.  "Kalite için uzun bir yolculuğa çıktık" Değişimin tedavi sürecinde çalışanlarla işbirliği yapmanın çok önemli olduğunu söyleyen Baraçlı, “Biz bu sürece tüm çalışanlarımızla katıldık. Kurumda başlattığımız kalite yolculuğunu tüm çalışanlarımızla birlikte yürüttük. Yönetici geliştirme çalışmaları kapsamında çalışanların değişime teşvik edilmesi ve değişim gruplarının oluşturulması yönünde hareket ettik. Planlama ve etkin kaynak yönetimi için yeni müdürlükler kurduk. Birimlerimizde 5S çalışmaları yaptık. Ayrıca yaptığımız işleri farklı kurumlarla karşılaştırmak ve daha iyiye ulaşmak için kıyaslama programlarını uyguladık. Müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla CRM yazılım programı ve online kart başvuru sistemini kurduk. Bu yolla üniversiteye yeni kayıt yaptıran 60 bin öğrencinin kartını kayıt sırasında teslim ettik. Ayrıca 60 yaş üstü vatandaşlarımıza internet üzerinden başvuru yapmaları halinde kartlarını adreslerine gönderiyoruz.” dedi.
"Yolcularımızla empati kurmaya çalıştık"Baraçlı, konuşmasının sonunda yöneticilikle liderlik arasındaki farklara değindi ve “Bir kurumda ya da işletmede dönüşüm modelini geliştirmek için liderler daha çok çalışmalıdır. Biz İETT’li yöneticiler de bunu yapmaya çalıştık. Uyguladığımız değişim programı çerçevesinde gün geldi garajlara gittik, tulum giyip işçi arkadaşlarımızla çalıştık, gün geldi onlarla birlikte yemek yedik, çay molalarında sohbetlerine ortak olduk. Gün geldi normal bir vatandaş gibi otobüslere binerek sorunları yerinde tespit etmeye çalıştık. Bazen de akademisyenlikten yararlanarak paydaşlarımıza yol göstermeye çalıştık. En önemlisi 142 yıllık bir kurum olarak toplu ulaşım alanındaki bilgi birikimi ve tecrübemizi yurt içinde ve dışından gelen ziyaretçilerle paylaştık. Özetle, toplu ulaşım alanında lider kuruluş olma özelliği taşıyan, marka bir kurum olan İETT’yi geleceğe taşımak için sağlam adımlar atmaya çalıştık.” dedi. 







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Arşiv Haberler Haberleri

YUKARI YUKARI